Subscribe:

Ads 468x60px

Wednesday, 21 November 2012

Kenapa Israel Dilindungi Barat

                                 
Israel – satu negara yang dipertikaikan taraf kewujudannya.
Israel – satu negara yang tidak pernah berhenti mengancam dan terancam.
Israel – suatu negara yang tidak pernah menghormati pandangan & pendapat dunia
Israel – satu negara yang menjadi punca kepada banyak pertikaian dan persengketaan yang
telah dan sedang berlaku di dunia ini.


Kekejaman Yahudi


Namun seluruh dunia bersetuju bahawa Israel adalah satu-satunya negara yang paling bertuah di dunia ini. Ia berterusan menjadi kesayangan dan sentiasa dilindungi oleh Barat terutama Britain pada satu masa dahulu dan Amerika buat masa ini. Walau apa yang dilakukan olehnya, sokongan yang diberi tidak pernah luntur. Walau bagaimana kejam pun tindakannya terhadap penduduk pribumi Palestin, perlindungan yang dinikmatinya semakin dikukuhkan.

Tidak ada mana-mana negara lain didunia ini yang boleh menandingi kedudukan istimewa Israel ini di mata Barat. Banyak dari faedah dan keistimewaan yang diberi ini melebihi dari faedah dan keistimewaan yang dinikmati oleh rakyat negara penyumbang itu sendiri. Semua keistimewaan ini telah berlanjutan dari hari penubuhannya pada bulan Mei 1948 dan berterusan hingga ke hari ini.

Walau dikutuk dunia terutama dari dunia Islam kerana kekejamannya terutama terhadap rakyat Palestin, suatu yang pasti, Israel telah dan akan kekal bermaharajalela di pentas dunia kerana perlindungan yang terus menerus di beri oleh negara-negara pelindungnya.
Israel terus menikmati begitu banyak faedah dan keistimewaan-keistimewaan lain. Mari
kita lihat sebahagian darinya:

Penubuhannya


Penubuhan negara ini telah dirintis apabila parlimen Britain mengeluarkan Peristiharan
Balfour pada tahun 1917. Melalui peristiharan ini, parlimen British telah membenarkan
orang Yahudi dari mana-mana pelusuk dunia untuk masuk dan menetap di Palestin. Maka masuklah mereka secara berbondong-bondong ke Palestin yang pada masa itu berada dibawah mandat (penjajahan) British tanpa sekatan, seolah-olah Palestin itu suatu negara tanpa pemilik.

Melalui percaturan pihak Barat, PBB kemudianya telah menubuhkan UNSCOP (United Nation Special Committee on Palestine) yang kemudianya mengusulkan supaya negara Palestin di pecah dua – 45% untuk penduduk asal manakala 55% pula untuk pendatang Yahudi melalui Resolusi 181.
Resolusi PBB ini telah diterima dan akhirnya Israel telah diistiharkan penubuhannya secara
rasmi pada 14hb Mei 1948 oleh Perdana Menteri pertamanya David Ben Gurion.

Bantuan Kewangan

Polisi Amerika Syarikat semenjak 1948 menggariskan bahawa jumlah bantuan ekonomi kepada Israel mesti menyamai atau melebihi jumlah bayaran balik hutang Israel kepadanya. Berbanding negara-negara lain yang menerima bantuan secara ansuran, bantuan kepada Israel sejak 1982 adalah secara penuh pada setiap permulaan tahun kewangan yang menyebabkan kerajaan AS perlu meminjam dari pendapatan masa depannya.

Semenjak 1949, bantuan AS kepada Israel telah berjumlah US$83.205 billion. Jumlah bayaran faedah yang terpaksa ditanggung oleh pembayar-pembayar cukai di AS bagi pihak Israel pula adalah berjumlah US$49.937 billion. Ini menjadikan jumlah keseluruhan bantuan yang diberi kepada Israel sejak 1949 berjumlah US$133.132 billion.
Ini juga bermakna kerajaan AS telah memberi bantuan tahunan kepada rakyat Israel
melebihi jumlah bantuan kepada rakyat negaranya sendiri.

Dua Taraf Kerakyatan

Hanya rakyat Amerika Syarikat dari keturunan Yahudi yang dibenarkan memiliki dua taraf kerakyatan yakni kerakyatan Amerika dan kerakyatan Israel. Disamping itu, mereka juga dibenarkan untuk memegang jawatan penting kerajaan di Israel dan juga di Amerika Syarikat.
Tiada satu pun negara lain yang memiliki keistimewaan ini!

Perlindungan dari Resolusi PBB

Dari 1967 hingga 1989, Majlis Keselamatan PBB telah meluluskan 131 resolusi yang berkait terus dengan konflik Arab-Israel. Dari 131 resolusi ini, 43 resolusi boleh dianggap sebagai berkecuali manakala baki 88 resolusi adalah mengutuk dan menentang tindakan Israel atau yang boleh dianggap sebagai bertentangan dengan kepentingannya.

Dalam masa yang sama pula, dalam Perhimpunan Agung PBB, 429 resolusi terhadap Israel telah diluluskan dan Israel telah dikutuk sebanyak 321 kali. Amerika Syarikat pula telah menggunakan kuasa vetonya bagi menghalang resolusi berkaitan Israel ini dari sampai kepada Majlis Keselamatan PBB sebanyak 42 kali sejak 1970. Mana-mana resulusi yang diluluskan pun tidak pernah mempunyai sebarang mekanisma penguatkuasaan oleh PBB dan biasanya dianggap tidak mempunyai nilai untuk diambil tindakan di bawah undang- undang antarabangsa.


Membangunkan Kuasa Nuklear

                                     

Isreal sehingga kini dilaporkan telah memiliki sehingga 200 buah peledak nuklear. Bagaimana sebuah negara yang baru muncul dan hidup atas ehsan negara lain mampu melakukannya. Sudah pasti ia tidak akan dapat membangunkan program senjata nuklear ini bersendirian tanpa bantuan negara lain. Kini, ianya bukan rahsia lagi. Selepas Krisis Suez pada tahun 1956, Perancis dilaporkan telah bersetuju untuk membantu Israel membangunkan reaktor nuklearnya.


Walau bagaimana pun, bantuan terbesar datangnya dari Britain. Dari dokumenn-dokumen rahsia yang terbongkar, Britain dilaporkan telah membuat beratus-ratus penghantaran barangan terlarang melalui laut dari tahun 1950an hingga 1960an. Walau pun dinafikan oleh Menteri Luarnya Kim Howells, Britain pada bulan Mac 2006 akhirnya mengaku bahawa barangan-barangan terlarang tersebut memang dihantar ke Israel dengan menggunakan khidmat syarikat milik Norway.
Itu hanyalah sebahagian dari perlindungan dan keistimewaan yang diberikan oleh Barat
kepada Israel sejak sekian lama.


Persoalannya, kenapakah Israel:

-begitu istimewa dimata Barat sehingga mereka menutup mata atas segala
kekejamannya?

-terus diberi bantuan kewangan yang besar walau pun membangkitkan rasa
tidak puas hati di dalam negara kerana ianya melebihi bantuan terhadap
rakyat negara penyumbang itu sendiri?

-terus-menerus disokong walau pun akhirnya negara penyokong dibenci dan
dimusuhi oleh negara atau kumpulan penentang Israel?

-terus dilindungi walau pun menyusahkan dan membahayakan negara
pelindung itu sendiri?

Namun Israel terus menerus dibantu dan dilindungi. Pastinya ada sesuatu sebab besar yang
telah memungkinkan semua ini berlaku!

Bersatu Menzalimi Umat Islam

Mari bersama kita renungi kembali peringatan yang jelas dari Allah SWT melalui ayat 120,
Surah Al-Baqarah,

Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (Wahai Muhammad) sehingga Engkau menurut ugama mereka (yang telah terpesong itu).

Melalui maksud ayat ini, kita dapat kaitkan secara langsung dengan apa yang sedang berlaku di Palestin. Ianya menjadi contoh nyata bagaimana golongan Yahudi (Israel) telah bersekongkol dengan golongan Nasrani (Amerika dan Barat) bagi menindas dan menzalimi golongan Islam (Palestin).

Agak menghairankan, bagaimanakah golongan Nasrani (Kristian) dan Yahudi ini boleh bersatu sedangkan mereka saling bermusuhan dan salah menyalahi antara satu sama lain? Sebahagian golongan Kristian marah dan memusuhi Yahudi kerana dikatakan menjadi dalang sehingga “tertangkap” dan “tersalibnya” Nabi Isa AS (Jesus Christ) oleh pemerintah Rom. Sementara itu, permusuhan antara golongan Yahudi dan Kristian telah bermula dari saat penolakkan Yahudi terhadap Jesus Christ. Disamping itu Yahudi juga tidak akan lupa 2000 tahun sejarah penindasan dan kezaliman golongan Kristian terhadap mereka termasuk kemuncaknya dengan peristiwa holocaust oleh Hitler.
Namun mereka terus bersatu menindas umat Islam Palestin. Pastinya ada sesuatu sebab
besar yang telah dapat menyatukan mereka!

Zionis Kristian

Untuk memahami kenapa Israel begitu istimewa dimata Barat dan bagaimana kerjasama besar antara Kristian dan Yahudi ini boleh terjalin, kita perlu melihat kepada satu golongan atau kumpulan yang jarang diperkatakan tetapi ujud dan mempunyai peranan yang sangat besar dalam memastikan keselamatan dan kelangsungan negara haram Israel terus dipertahankan walau berapa tinggi harganya. Kumpulan yang dinamakan Zionis Kristian.

Gerakan atau fahaman Zionis biasanya dikaitkan dengan Yahudi. Namun dikalangan penganut Kristian, ujud satu fahaman yang sebenarnya bertitik-tolak dari ajaran Bible yang menyokong gerakan untuk orang Yahudi kembali ke ’tanah yang telah dijanjikan” (the Promised Land) yakni Palestin. Kumpulan yang menganut fahaman inilah yang dinamakan
sebagai Zionis Kristian.

Sokongan Zionis Kristian terhadap Yahudi ini bukan atas dasar kasih sayang atau simpati mereka, tetapi berdasarkan agenda dan kepentingan diri yang lebih besar. Sokongan kepada usaha golongan Yahudi untuk masuk dan menguasai Palestin serta terus kekal disana adalah sebagai syarat wajib untuk kumpulan ini masuk syurga!

Armageddon dan Rapture

Zionis Kristian adalah gerakan yang berpusat di Amerika yang mempercayai bahawa negara Israel adalah pemangkin untuk berlakunya apa yang mereka tunggu dan harap-harapkan – kedatangan semula Jesus. Apabila ini berlaku, semua penganut Kristian yang setia, akan diangkat ke langit bersama Jesus untuk bertemu Tuhan dan kemudian memasuki syurga tanpa perlu mati terlebih dahulu (Rapture).

Menurut kepercayaan kumpulan ini, dimasa itu juga akan berlaku pertempuran terakhir antara kebaikan dan kejahatan (Armageddon). Menurut perkiraaan mereka, antara yang perlu dikorbankan adalah seluruh kaum Yahudi melainkan seramai 144,000 yang bertukar ke agama Kristian! Walau bagaimana pun, sebelum ini berlaku, beberapa syarat perlu dipenuhi terlebih dahulu: Yahudi mesti pulang dan menguasai Palestin seluruhnya, menawan dan menyatukan Jurusalem sebagai pusat pentadbirannya serta membina semula kuil (Temple of Solomon) di atas tapak Masjid Al-Aqsa.


Kerjasama Erat Walau Berlainan Matlamat

Sudah jelas kepada kita kenapa Israel perlu dilindungi dan pertahankan dengan apa cara dan dengan berapa harga sekalipun oleh Barat. Jika Israel dihapuskan dari dunia, sebelum berlakunya peristiwa Rapture, maka musnahlah harapan golongan Kristian ini untuk masuk
syurga tanpa melalui pintu kematian. Oleh itu Amerika mesti berterusan membantu negara
Israel untuk memastikan kaum Yahudi terus hidup sehingga berlakunya Rapture.

Tetapi bagaimanakah pula Israel berasa sangat selesa serta mengalu-alukan semua bantuan yang dihulurkan walau pun mereka maklum bahawa tujuan mereka dibantu dan dikumpulkan di Palestin adalah untuk kemudiannya disembeleh oleh golongan Kristian ini? Mengapa mereka sanggup bekerjasama kearah kemusnahan mereka sendiri?

Bagi Israel, sebenarnya kerjasama ini adalah satu gagasan yang sangat bijak. Oleh kerana sebahagian besar Yahudi tidak pernah percaya bahaya Jesus akan kembali, mereka merasakan bahawa kerjasama ini tiada kekurangannya. Mereka mendapatkan sokongan untuk Israel dan mereka tidak akan disembeleh akhirnya kerana mereka tidak pernah hirau atau percaya kepada ramalan itu.


Penutup

Golongan Zionis Kristian mendapat semangat baru apabila salah satu keperluan dalam membuktikan kepercayaan mereka muncul apabila terbentuknya negara haram Israel pada tahun 1948. Sehingga kini dianggarkan lebih 20 juta rakyat Amerika menganut fahaman ini.

Apa yang menjadikan fahaman ini merbahaya kepada seluruh dunia adalah kerana selain dari orang awam, ia turut dianuti oleh kalangan pentadbiran di Rumah Putih. Maka apa sahaja kekejaman yang telah, sedang dan yang akan diperlakukan oleh Israel adalah sah kerana ia dianggap menurut perancangan tuhan untuk membawa mereka semua ke syurga nanti. Paul Wolfowidtz, Dick Cheney serta Condolisa Rice adalah antara penganutnya.

Maka bolehkah umat Islam terus mengharapkan pembebasan Palestin dan Masjid Al-Aqsa melalui meja perundingan yang diatur dan dicatur oleh kalangan Kristian Zionist dengan kerjasama talibarut-talibarutnya.

Sumber: muhdhazrie.wordpress.com

Tuesday, 20 November 2012

Gambar Ini Buktikan Kebenaran Al Quran

Miracle in the Quran proving the cowards of Israel.
لَا يُقَاتِلُونَكُمْ جَمِيعاً إِلَّا فِي قُرًى مُّحَصَّنَةٍ أَوْ مِن وَرَاء جُدُرٍ بَأْسُهُمْ بَيْنَهُمْ شَدِيدٌ تَحْسَبُهُمْ جَمِيعاً وَقُلُوبُهُمْ شَتَّى ذَلِكَ بِأَنَّهُمْ قَوْمٌ لَّا يَعْقِلُونَ



"mati la aku kali ini, bini aku lawa lagiii" 

Allahu Akhbar!!!!

Monday, 19 November 2012

Tips Elak Penyakit Diabetis



Kali ini aku nak berkongsi dengan korang..ewah..macam blogger pro pulak.Tak kisahlah,korang nak kata aku syok sendiri ke,apa ke.,aku bukan boleh dengar.Aku buat blog hanya suka-suka,bukan boleh kaya pun.Kali ini aku nak kongsi pasal Diabetis.Lepas intro,copy and paste je he.he



Diabetes adalah penyakit yang tidak boleh dipandang ringan. Jika tidak dijaga dengan baik, ia boleh mengakibatkan penyakit berbahaya lain seperti serangan penyakit jantung, sakit buah pinggang, disfungsi erektil bahkan kanser. Selain faktor keturunan, diabetes mellitus juga berkait rapat dengan gaya hidup pesakit yang malas bersenam dan tidak mengamalkan cara pemakanan yang sihat. Seringkali, diabetes dikesan hanya setelah ia sudah parah.

Diabetes terbahagi kepada tiga bahagian. Diabetes jenis 1 dihidapi apabila sistem imun tubuh yang sepatutnya berfungsi melawan bakteria dan virus berbahaya, bertindak menyerang dan memusnahkan insulin yang menghasilkan sel-sel pankreas. Keadaan ini menjadikan jumlah insulin berkurangan dan kadar gula dalam darah meningkat.

Bagi diabetes jenis 2 pula, insulin masih dapat dihasilkan namun jumlahnya tidak mencukupi atau tidak dapat digunakan dengan baik oleh tubuh. Keadaan ini juga disebut sebagai kerintangan insulin (insulin resistance) yang menyaksikan kadar gula dalam darah, meningkat.

Diabetes jenis ketiga pula ialah diabetes kehamilan. Sepanjang tempoh kehamilan, plasenta menghasilkan hormon tertentu yang membuatkan sel-sel tubuh menentang insulin.

Langkah utama dalam mencegah dan merawat diabetes ialah dengan mengawal pemakanan, selain melakukan aktiviti riadah dan sering memeriksa kadar gula dalam darah. Berikut beberapa cara mudah untuk mencegah diabetes:

1. Beriadah.
Lakukan riadah atau bersenam sekurang-kurangnya setengah jam setiap hari, lima kali seminggu. Beriadah dapat membantu mengekalkan kadar normal gula darah dan menjaga berat badan.

2. Makan beras merah.
Selain kaya dengan serat, beras merah juga dapat mengurangkan kerosakan pada pembuluh darah.  Justeru anda disyorkan untuk mula menggantikan nasi putih dengan nasi merah.  Memang ramai yang mengatakan rasa beras merah tidak sesedap nasi putih.  Namun demi kesihatan, apa salahnya mencuba, bukan?

3. Meningkatkan pengambilan vitamin C.
Antara sumber vitamin C semula jadi ialah brokoli, oren dan strawberi.  Jika dirasakan masih kurang, barulah ambil vitamin C tambahan. Rujuk dengan doktor terlebih dahulu mengenai dos yang tepat untuk anda.

4. Rempah semula jadi.
Lebih kurang 24 jenis rempah semula jadi ternyata kaya dengan antioksidan yang mampu mencegah radang yang mempunyai kaitan dengan diabetes.  Kayu manis dan cengkih mengandungi kadar antioksidan yang paling tinggi.

5. Pilih makanan yang sihat.
Amalkan pemakanan yang rendah lemak dan rendah kalori. Makanan yang kaya dengan serat dapat membantu mengawal kadar gula dalam darah. Rehat yang cukup, mengurus stres dengan baik, dan berhenti merokok juga dapat membantu menghindari diabetes.

Wednesday, 14 November 2012

Tips Atasi Perut Buncit


Tips atasi perut buncit

Antara punca utama yang menyebabkan masalah perut buncit adalah disebabkan sistem penghadaman yang tidak lancar. Berikut adalah 5  tips yang dapat membantu melancarkan lagi sistem penghadaman anda dan secara tidak langsung dapat membantu untuk mengatasi masalah perut buncit yang anda hadapi.


Gambar Hiasan
                                                             
1. Jus limau

Sebaiknya, pada awal pagi sebelum anda bersarapan, anda perlu meminum segelas jus limau. Ini kerana ia dapat membantu membersihkan sisa-sisa makanan dan juga asid yang tertinggal didalam perut anda. Antara minuman lain yang boleh anda gunakan adalah seperti lemon dan epal hijau.

2. Elakkan minuman sejuk ketika makan
Makanan akan lebih cekap dicernakan sekitar suhu badan. Minuman sejuk akan merendahkan lagi suhu badan dan akan melambatkan proses pencernaan makanan. Ini secara tidak langsung akan memberi masalah perut buncit kepada anda. Sekiranya anda seorang yang perlu minum ketika makan, ambil minuman yang panas atau suam. Dan jika anda mampu bertahan untuk minum setengah jam selepas anda makan adalah lebih baik.

3. Berpuasa

Berpuasa adalah satu cara paling berkesan untuk merehat dan melancarkan sistem penghadaman anda. Untuk yang beragama islam, ia tidak akan memberi masalah, tetapi kepada yang bukan, anda boleh berpuasa dengan hanya mengambil jus buah-buahan pada waktu siang dan hanya makan pada waktu lewat petang mengikut jadual yang telah anda tetapkan.

4. Kunyah makanan sehingga betul-betul hancur
Salah satu mekanisme terpenting untuk sistem penghadaman manusia tetapi sering diabaikan adalah mengunyah makanan sehingga hancur. Mengunyah adalah peringkat pertama untuk proses pencernaan dan juga sebagai isyarat kepada organ-organ untuk merembeskan jus pencernaan (enzim pankreas, asid perut, dan lain-lain) untuk menerima makanan yang akan masuk.

5. Kombinasi makanan
Salah satu faktor lain yang menyebabkan masalah perut buncit adalah memilih kombinasi makanan yang tidak baik untuk sistem pencernaan manusia. Makanan terbahagi kepada 3 komponen utama iaitu , karbohidrat (roti, kentang, beras), protein (daging, tenusu, kacang, soya) dan lemak (minyak masak). Ketiga-tiga makanan ini tidak baik dimakan dalam satu hidangan. Selain daripada itu, pendapat pakar juga menyatakan bahawa makanan laut dan darat tidak baik untuk kesihatan jika turut dihidangkan dalam satu hidangan.

Monday, 5 November 2012

4 Cara Mudah Elak Blog Kena Hack



Isu blog kena hack bukanlah satu isu biasa dan banyak blog yang sudah digodam atas tujuan tertentu. Malaysia antara negara yang ramai pemilik blog yang banyak di hack. Jadi, aku nak kongsi  tips dan cara simple nak elak blog dari kena hack.


1. TUKAR KEPADA STRONG PASSWORD
- pastikan password email anda panjang.
- masukkan sekali huruf besar dan huruf kecil.
- masukkan nombor dan simbol.
- jangan masukkan nama atau maklumat orang mudah nak teka.


  • Contoh password yang lemah : nick1234
  • Contoh password yang kuat : nickbencioranghackedblog2018*9

2. SELALU TUKAR PASSWORD
Walaupun anda dah ubah password tu kepada password yang kuat, tapi ada jugak hacker yang boleh hack blog korang kalau diberikan masa yang cukup. So, selalu la tukar password korang, sekurang-kurangnya 3 bulan sekali.


3. PILIH TWO-STEP VERIFICATION
Two-step verification ni tambahan keselamatan kepada akaun email anda So, bila anda sign up untuk masukkan email dan password, anda akan dibawa ke satu lagi laman di mana anda kena masukkan kod yang dihantar ke handphone anda. Kalau ada orang nak hack blog anda, hacker tu perlu ada password dengan handphone anda anda.



4. BUAT BACKUP BLOGSPOT
Kalau boleh buat backup ni setiap minggu, bergantung pada kekerapan korang update blog. Ada 5 cara korang boleh backup blog. Korang boleh guna Feed, Export Blog, Window Live Writer dan Httrack. Tapi yang ni aku nak share pasal backup blog dengan export function je. Sebelum blog anda kena hack, (mintak la dijauhkan) elok la download dan save blog anda dalam bentuk *.xml ke laptop anda sebagai backup. Sebab bila dah dihack, password blog anda akan ditukar dan anda dah tak boleh nak login. Caranya : 

  




Sunday, 4 November 2012

Tips Untuk Menambah Berat badan



Kali ini saya nak berkongsi tip untuk menambah beerat badan.  Kebanyakan orang melayu sangat bergantung kepada prescription ataupun ubat untuk mengemukkan badan. Tapi sebenarnya cara manual adalah lebih berkesan dan tidak memudaratkan anda. 
Gambar Hiasan


Untuk menambahkan berat badan sebenarnya bergantung kepada 3 perkara penting iaitu nutrition, training dan juga supplement. Tips kali ini adalah untuk menambahkan berat badan yang sihat dan bukannya menjadi gemuk. hehe!

Berikut adalah tips menambah berat badan yang sihat :
1. Banyakkan makan dan minum yang mengandungi karbohidrat dan protein tinggi.Seperti minum satu gelas susu setiap pagi, makan telur separuh masak dan hindari makanan yang banyak mengandungi lemak.

2. Minum suplement yang dapat menambah nafsu makan anda. Contoh, protein supplement dan creatine.
3. Menambah pola makan. Misalnya kalau sebelum ini anda cuma makan tiga kali sehari, cuba tambahkan menjadi lima kali sampai tujuh kali sehari. Tetapi jangan lupa memperhatikan kandungan gizi makanan anda.
4. Dengan menambahkan vitamin yang lengkap untuk tubuh anda.









5.Jangan malas untuk melakukan senaman badan kerana anda tak perlu sayang untuk membakar lemak yang ada di tubuh anda. Basic senaman bagi mereka yang mengidamkan badan mantap dan less fat adalah dengan weight training. Kenapa weight training? Anda mampu menaikkan berat badan yang anda ingini tetapi anda lupa 1 perkara ”badan menggeleber”. ahaha. Cara untuk mendapatkan badan yang padat dan kemas adalah dengan kerap melakukan weight gain. Janganlah apabila baru sebulan – dua melakukan weight gain tetapi belum mendapat hasilnya, anda sudah mengalah yer.


Web Browser Paling Popular Tahun 2012




Internet browser merupakan sebuah aplikasi untuk membantu pengguna dalam menjelajahi dunia maya, tiap tahun Internet/web browser yang biasa kita gunakan  ini selalu memperbaiki kelemahannya, mulai dari security, ciri-ciri menarik, kepantasan browsing dan  sebagainya.
Menurut review/pengujian pada tahun 2012, bahawa tahun ini terjadi perubahan peringkat dari yang sebelumnya, peringkat satu diduduki oleh browser Firefox keluaran Mozilla, namun tahun ini peringkat  pertama diambil alih oleh browser chrome keluaran google.
Chrome memang patut menduduki posisi pertama, dari segi kepantasan chrome terasa lebih cepat dari browser lain dan tidak hanya itu chrome juga tidak membebankan CPU, ketika melakukan kegiatan browsing. Mari kita lihat reviewnya dibawah.





10 Internet Browser Terbaik Tahun 2012:

1. Google Chrome
Google Chrome
Spesifikasi & Reviews:
Rating:
  • Feature Set: 5 Star (Excellent)
  • Security: 5 Star (Excellent)
  • Speed & Compatibility: 5 Star (Excellent)
  • Easy of Use: 5 Star (Excellent)
  • Help & Support: 5 Star (Excellent)
Speed:
  • Initial Startup Time: 4 second
  • Average Startup Time: 4,3 second
  • Navigation Time: 4,4 second
Feature:
  • Tabbed browsing, Integrated search engine, Autofill, Save tabs, Customization options, Bookmarks, Rss feeds, Automatic update, Password manager, Find-On page function, Zoom , Add-ons, Spell check, Open source development, Seamless download manager, Thumbnail preview, Synchronize.
Security:
  • Pop-up blocker.
  • Anti-spyware.
  • Anti-virus.
  • Anti-Phising.
  • Clear data.
  • Private mode.
Operating System:
  • Windows 7, Windows Vista, Windows XP, Mac OS.
2. Mozilla Firefox
Mozilla Firefox
Spesifikasi & Reviews:
Rating:
  • Feature Set: 4,5 Star (Excellent)
  • Security: 5 Star (Excellent)
  • Speed & Compatibility: 5 Star (Excellent)
  • Easy of Use: 4,5 Star (Excellent)
  • Help & Support: 5 Star (Excellent)
Speed:
  • Initial Startup Time: 6,3 second
  • Average Startup Time: 6,3 second
  • Navigation Time: 5,7 second
Feature:
  • Tabbed browsing, Integrated search engine, Autofill, Save tabs, Customization options, Bookmarks, Rss feeds, Automatic update, Password manager, Find-On page function, Zoom , Add-ons, Spell check, Open source development, Seamless download manager, Synchronize, Parental controls.
Security:
  • Pop-up blocker.
  • Anti-spyware.
  • Anti-virus.
  • Anti-Phising.
  • Clear data.
  • Private mode.
Operating System:
  • Windows 7, Windows Vista, Windows XP, Mac OS.
3. Internet Explorer
Spesifikasi & Reviews:
Rating:
  • Feature Set: 5 Star (Excellent)
  • Security: 4,5 Star (Excellent)
  • Speed & Compatibility: 4,5 Star (Excellent)
  • Easy of Use: 4,5 Star (Excellent)
  • Help & Support: 5 Star (Excellent)
Speed:
  • Initial Startup Time: 4,3 second
  • Average Startup Time: 4 second
  • Navigation Time: 4,5 second
Feature:
  • Tabbed browsing, Integrated search engine, Autofill, Save tabs, Customization options, Bookmarks, Rss feeds, Automatic update, Password manager, Find-On page function, Zoom , Add-ons, Thumbnail preview, Synchronize, Parental controls.
Security:
  • Pop-up blocker.
  • Anti-spyware.
  • Anti-virus.
  • Anti-Phising.
  • Clear data.
  • Private mode.
Operating System:
  • Windows 7, Windows Vista, Windows XP.
4. Opera

Spesifikasi & Reviews :
Rating:
  • Feature Set: 5 Star (Excellent)
  • Security: 4,5 Star (Excellent)
  • Speed & Compatibility: 4,5 Star (Excellent)
  • Easy of Use: 4,5 Star (Excellent)
  • Help & Support: 5 Star (Excellent)
Speed:
  • Initial Startup Time: 5,1 second
  • Average Startup Time: 4,4 second
  • Navigation Time: 4,5 second
Feature:
  • Tabbed browsing, Integrated search engine, Autofill, Save tabs, Customization options, Bookmarks, Rss feeds, Automatic update, Password manager, Find-On page function, Zoom , Add-ons, Spell check, Seamless download manager, Thumbnail preview, Synchronize, Mouse gestures, Voice interaction.
Security:
  • Pop-up blocker.
  • Anti-spyware.
  • Anti-virus.
  • Anti-Phising.
  • Clear data.
Operating System:
  • Windows 7, Windows Vista, Windows XP, Mac OS.
5. Safari Apple
Spesifikasi & Reviews:
Rating:
  • Feature Set: 4 Star (Very good)
  • Security: 4,5 Star (Excellent)
  • Speed & Compatibility: 4,5 Star (Excellent)
  • Easy of Use: 5 Star (Excellent)
  • Help & Support: 4,5 Star (Excellent)
Speed:
  • Initial Startup Time: 4,2 second
  • Average Startup Time: 3,7 second
  • Navigation Time: 3,8 second
Feature:
  • Tabbed browsing, Integrated search engine, Autofill, Save tabs, Customization options, Bookmarks, Rss feeds, Automatic update, Password manager, Find-On page function, Add-ons, Spell check.
Security:
  • Pop-up blocker.
  • Anti-spyware.
  • Anti-virus.
  • Clear data.
  • Private mode.
Operating System:
  • Windows 7, Windows Vista, Windows XP, Mac OS.
6. Maxthon
Spesifikasi & Reviews:
Rating:
  • Feature Set: 4 Star (Very good)
  • Security: 4 Star (Excellent)
  • Speed & Compatibility: 4 Star (Excellent)
  • Easy of Use: 4,5 Star (Excellent)
  • Help & Support: 5 Star (Excellent)
Speed:
  • Initial Startup Time: 8 second
  • Average Startup Time: 5,9 second
  • Navigation Time: 3,2 second
Feature:
  • Tabbed browsing, Integrated search engine, Save tabs, Customization options, Bookmarks, Rss feeds, Password manager, Find-On page function, Zoom, Add-ons, Synchronize, Mouse gestures.
Security:
  • Pop-up blocker.
  • Anti-spyware.
  • Anti-virus.
  • Clear data.
Operating System:
  • Windows 7, Windows Vista, Windows XP.
7. RockMelt
Spesifikasi & Reviews:
Rating:
  • Feature Set: 4 Star (Very good)
  • Security: 4 Star (Very good)
  • Speed & Compatibility: 4 Star (Very good)
  • Easy of Use: 4 Star (Very good)
  • Help & Support: 4 Star (Very good)
Speed:
  • Initial Startup Time: 9,5 detik
  • Average Startup Time: 4,3 detik
  • Navigation Time: 11,1 detik
Feature:
  • Tabbed browsing, Integrated search engine, Autofill, Save tabs, Customization options, Bookmarks, Rss feeds, Automatic update, Password manager, Find-On page function, Zoom, Add-ons, Seamless download manager.
Security:
  • Pop-up blocker.
  • Anti-spyware.
  • Anti-virus.
  • Anti-Phising.
  • Clear data.
Operating System:
  • Windows 7, Windows Vista, Windows XP.
8. SeaMonkey
Spesifikasi & Reviews:
Rating:
  • Feature Set: 3,5 Star (Very good)
  • Security: 4 Star (Very good)
  • Speed & Compatibility: 4 Star (Very good)
  • Easy of Use: 4 Star (Very good)
  • Help & Support: 3 Star (Good)
Speed:
  • Initial Startup Time: 5,7 second
  • Average Startup Time: 4,5 second
  • Navigation Time: 3,8 second
Feature:
  • Tabbed browsing, Integrated search engine, Autofill, Save tabs, Customization options, Bookmarks, Rss feeds, Automatic update, Find-On page function, Zoom, Add-ons, Speel check, Open-source development.
Security:
  • Pop-up blocker.
  • Anti-spyware.
  • Anti-virus
  • Anti-Phising.
  • Clear data.
Operating System:
  • Windows 7, Windows Vista, Windows XP, Mac OS.
9. Deepnet Explorer
Spesifikasi & Reviews:
Rating:
  • Feature Set: 4 Star (Very good)
  • Security: 2,5 Star (Good)
  • Speed & Compatibility: 4,5 Star (Excellent)
  • Easy of Use: 4 Star (Very good)
  • Help & Support: 4 Star (Very good)
Speed:
  • Initial Startup Time: 4,1 second
  • Average Startup Time: 3,5 second
  • Navigation Time: 6,3 second
Feature:
  • Tabbed browsing, Integrated search engine, Save tabs, Customization options, Bookmarks, Rss feeds, Find-On page function, Zoom, Add-ons, Mouse gestures.
Security:
  • Pop-up blocker.
  • Anti-Phising.
  • Clear data.
Operating System:
  • Windows 7, Windows Vista, Windows XP.
10. Avant Browser
Spesifikasi & Reviews:
Rating:
  • Feature Set: 4 Star (Very good)
  • Security: 2,5 Star (Good)
  • Speed & Compatibility: 3,5 Star (Very good)
  • Easy of Use: 4,5 Star (Excellent)
  • Help & Support: 4 Star (Very good)
Speed:
  • Initial Startup Time: 6,6 second
  • Average Startup Time: 5,4 second
  • Navigation Time: 6,4 second
Feature:
  • Tabbed browsing, Integrated search engine, Save tabs, Customization options, Bookmarks, Rss feeds, Password manager, Find-On page function, Zoom, Add-ons, Mouse gestures.
Security:
  • Pop-up blocker.
  • Clear data.
Operating System:
  • Windows 7, Windows Vista, Windows XP.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...